Milyen tünetei vannak a Perthes-kórnak?

A Perthes-kór egy gyakori csípőízületi betegség gyerekeknél. Bárhol kialakulhat csontelhalás a növekvő csont-és ízületi rendszerben, azonban ha a combfej felső végén jön létre, akkor Perthes-kórról van szó. A combcsont felső végének nagy szerepe van testet ért nyomóerők optimális elosztásában, az ortopédiai stabilizálásban és a mozgás megfelelő kivitelezéséért is felel.
A Perthes-kór háromszor gyakoribb a fiúknál és gyakran az ízületek deformálódásához vezet.

Tünetei

A tüneteket nehéz észrevenni, mivel nem állandóak, így gyakran hónapokig is eltart, mire észreveszi a szülő vagy a pedagógus.

  • Hónapok óta fennálló sántítás
  • Furcsa járásmódElőfordulhat fájdalom a csípőben, combban és a térdben
  • Ritkán erős és hirtelen jelentkező fájdalom a csípőízületnél

Kialakulásának oka

Kialakulásának oka a vérellátási zavar, melynek következtében létrejön a csontelhalás és a combcsont fejének deformitása. A zavart általában egy sérülés, lázzal járó betegség vagy ízületi hártya gyulladás okozza, mely immunológia alapon jön létre.
Azok a gyermekek, akiknél felső légúti megbetegedés után jelentkezik átmeneti csípőízületi gyulladás, fokozottan veszélyeztetettek.

Diagnosztizálása

Először fizikális vizsgálatot végez az orvos és megfigyeli a gyermek mozgását is. Ezután képalkotó vizsgálatokra lesz szükség, hogy pontosabb képet kaphassanak a betegségről. Mivel a betegség tünetei nem állandóak, így diagnosztizálása nem egyszerű.

Kezelése

Amennyiben sikerül korai stádiumban felismerni a betegséget, úgy jól kezelhető tehermentesítéssel és sok pihenéssel. Súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség, melyet medencegipsz és gyógytorna követ.

Figyelje gyermeke mozgását és panaszait, forduljon időben orvoshoz! Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ultrahangos vizsgálatra!

GYIK