Milyen tünetei vannak a húgyhólyaggyulladásnak gyermekkorban?

Gyermekkorban gyakran előforduló betegség a húgyhólyaggyulladás, mely az újszülöttek esetében inkább a fiúkat érinti, csak később jelentkezik lányoknál.

Életkor szerinti tünetek

Csecsemőkor:

  • Étvágytalanság
  • Hőemelkedés
  • Hányás
  • Súlygyarapodás hiánya

Kisgyermekkor: kétféleképpen jelentkezhet
I.
Sikertelen vizeletürítés
Vizelet visszatartás
Feszülő hólyag
II.
A szobatiszta gyermek bepisil, vizelete kellemetlen szagú
Hasi fájdalmak

Idősebb gyermekeknél:

  • Gyakori vizelési inger
  • Fájdalmas vizeletürítés
  • Húgyhólyag fájdalom

Kialakulásának okai

A gyulladás hátterében legtöbbször bakteriális fertőzés, ritkábban pedig vírusfertőzés áll. Egy felső légúti betegség után jelentkeznek az első tünetek, ebben az esetben a vér útján jutnak el a kórokozók a húgyutakba, ha azonban a húgycső területéről jut be a kórokozó, akkor felszálló fertőzésről van szó.
A betegség kialakulhat bélférgesség miatt is, amikor a gyermek a vakarás miatt a bélbaktériumokat a húgyutakhoz közeli területre juttatja, de az aktív nemi életet élő kamaszoknál is kialakulhat a nemi szervek gyulladása miatt.

Diagnosztizálása

A diagnózis felállításához szükség van laborvizsgálatra (vizeletvizsgálat) és sok esetben ultrahangvizsgálatra is, hogy több információt kaphasson a vizsgálatot végző orvos a betegségről. Csecsemőkorban, ha többször is visszatér a gyulladás, akkor lehetséges, hogy valamilyen fejlődési rendellenesség van a háttérben.

Kezelése

Kiemelten fontos a fokozott folyadékbevitel, hogy a húgyhólyag tisztulhasson. Gyermekek esetében oda kell figyelni, hogy többször ürítsék a vizeletüket, mert ha visszatartják a vizeletet, akkor a kórokozók elszaporodnak és a vesék is megfertőződhetnek. A kezelő orvos felírhat antibakteriális szereket és javasolhatja nagyobb dózisban C-vitamin szedését is.
A csecsemő és gyermek ultrahangvizsgálatról és annak fontosságáról ide kattintva olvashat többet!

GYIK