Mi az a kismedence-gyulladás?

Amikor a genitáliák területéről a fertőzés felfelé irányul, akkor a kismedencében gyulladás alakul ki. A betegség a belső női nemi szerveket érinti. A férfiak esetében azért nem fordul elő a klasszikus kismedence-gyulladás, mert nincs a hasüreg felé szabad bejárás.

Tünetei

Erős alhasi fájdalom
Láz
Esetenkénti hüvelyi folyás
Kialakulásának oka
A betegség kiváltó oka általában egy hüvelyi fertőzés, amely a hasüreg felé kezd el terjedni. Azonban fontos tudni, hogy nem minden hüvelyi fertőzésből alakul ki kismedence-gyulladás.

Diagnosztizálása

A diagnosztizálás általános tapintásos nőgyógyászati vizsgálattal kezdődik, ez azért is fontos, mert a kismedence-gyulladás tünetei nagyon hasonlítanak a hólyaggyulladás tüneteire, így a tapintás által megállapítható, hogy mely betegségről van szó. Ha a hüvely belső fala érzékeny, akkor nagyobb a valószínűsége a hólyaggyulladásnak, ha a fájdalom máshol van jelen, pl.: méh, petefészek… stb. akkor kismedence-gyulladásra gondolhatnak.
A tapintásos vizsgálat után ultrahangos vizsgálatra is szükség lehet, hogy pontosabb információkat kapjanak a gyulladás mértékéről.

Kezelése

Kezelése antibiotikummal történik és fontos, hogy még a betegség akut fázisában elkezdjék alkalmazni, ugyanis ilyenkor sokkal jobbak a páciens gyógyulási esélyei. Krónikus esetben már maradhatnak vissza gyulladásos képletek, melyek immungyenge állapotot idézhetnek elő.

Kiemelten fontos tehát, hogy ha a tüneteket tapasztalja, mihamarabb forduljon orvoshoz!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot kismedencei ultrahangvizsgálatra!

GYIK