Mi az a ganglion?

A ganglion nem más, mint egy folyadékkal teli ciszta, amit egy tok borít. Leggyakrabban a csuklóízületben, a kézfejen, a tenyéren és az ujjak tövénél vagy azok végperceinél alakul ki. Ritkábban fordul elő térdízületek és bokaízületek esetén. Az elváltozás kialakulásakor az ízületi tok kiboltosul, így egy dudor jelenik meg a bőr alatt, mely jóindulatú.
Már a pubertáskorban is kialakulhat, leginkább a kamaszlányoknál, ugyanis főként a csuklón jelentkező ganglion sokkal gyakoribb a nőknél, aminek az egyik oka az, hogy a nők csuklószalag rendszere sokkal lazább, mint a férfiaké.

Tünetei

  • Jól látható és tapintható csomó a bőr alatt
  • Fájdalom és feszülé
  • Ízületi panaszok

Kialakulásának oka

Nehéz pontos kiváltó tényezőhöz kötni megjelenését, de kialakulásában szerepet játszhat a túlerőltetés és a nagyobb igénybevétel, de akár egy korábbi törés vagy szalagsérülés is.

Diagnosztizálása

A fizikális vizsgálatok mellett elengedhetetlen a ganglion röntgenes vizsgálata, mellyel megállapítható, hogy a kiváltó okok közé tartoznak-e a csontok vagy az ízületek esetleges betegségei. Ultrahangos vizsgálattal pedig ki tudja zárni az orvos a daganatos elváltozást és megállapítani, hogy egy folyadékkal teli cisztáról van-e szó.

Kezelése

Többféle kezelési mód létezik a ganglion megszüntetésére, az egyik, hogy rögzítik a területet és fizikoterápiát és gyulladáscsökkentő szereket alkalmaznak, így a csomó megmarad, de nem fáj. Évek alatt a ganglion akár magától is felszívódhat vagy kidurranhat.
Másik megoldás, hogy leszívják egy tűvel a folyadékot a cisztából, azonban a csomó hamar visszanő.
Legutolsó kezelési forma pedig a műtéti úton történő eltávolítása, ebben az esetben a kiújulás kockázata csökken.
A bőr alatti ultrahangos vizsgálatokról ide kattintva olvashat bővebben!

GYIK