Mi a fibromialgia?

A fibromialgia egy összetett betegség, mely a test különböző pontjaiban jelentkezhet, pl.: az izmokban, kötőszövetekben vagy a csontokban. Leginkább a nyak és a hát területén megjelenő izomcsomókban jelentkezik.
Maga a betegség nem tekinthető kóros elváltozásnak, azonban súlyos panaszokat okozhat, ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni. Egyaránt érinti a nőket és a férfiakat is, azonban jellemzően a nők fordulnak vele orvoshoz.

Tünete

  • Hátfájás
  • Nyakfájás
  • Karba kisugárzó fájdalom

Kialakulásának oka

A csomók kialakulását okozhatja feszültség, stressz, melynek következtében az izmok megfeszülnek és nyomást gyakorolnak az alattuk található idegekre. Ezenkívül még a nyaki és a hát kopásos elváltozásai is okozhatnak ilyen elváltozásokat.

Diagnosztizálása

A diagnosztizálás első lépése a fizikális vizsgálat, ahol felmérik a páciens állapotát és tapintásos vizsgálattal megvizsgálják a csomókat. Amennyiben a panaszok a kezelések ellenére sem enyhülnek, abban az esetben szükség lehet további vizsgálatokra is, pl.: röntgen, MR vagy ultrahang. Ezek segítségével pontosabb diagnózist tudnak felállítani és kizárhatnak egyéb betegségeket is.

Kezelése

A csomókat elsősorban fizikoterápiával, gyógytornával és masszázzsal kezelik. A kezelések csupán a tüneteket enyhítik, sajnos a betegséget kiváltó okot nem tudják megszüntetni.
A bőr alatti elváltozások ultrahangos vizsgálatáról ide kattintva tudhat meg többet!

GYIK