Gynecomastia vagyis a férfiak mellnövekedése

A gynecomastia az az állapot, amikor a férfiaknál nőies emlő fejlődik ki, melynek oka, hogy a túl sok női nemi hormont termel a szervezet. Megjelenhet újszülött korban, serdülőkorban és időskorban is. Gyakrabban fordul elő olyan férfiaknál, akiknél már a szülőnél is volt ilyen panasz.

Újszülötteknél:

Az édesanyából a babába női hormon jut át, mely emlőduzzanatot okoz.

Serdülőknél:

Általában a serdülés elején tapasztalható ez az elváltozás, mely lehet egy vagy kétoldali duzzanat is. Ez azért alakulhat így, mert a fiúkban is termelődő női hormonok nagyobb arányban vannak jelen. Azonban a serdülés előrehaladásával a férfi nemi hormonok megerősödnek és az emlőduzzanat magától visszafejlődik. Ameddig nem fejlődik vissza magától a duzzanat, addig érzékeny lehet a nyomásra, ha azonban más panaszok is társulnak hozzá, akkor érdemes orvoshoz fordulni és hormonvizsgálatot valamint képalkotó vizsgálatokat végeztetni.

Időskorban:

Idősebb korban, ahogy csökken a tesztoszteron termelődése a női nemi hormonok kerülnek előtérbe, ezáltal emlőnövekedés lesz tapasztalható.
Ebben a korban már fontos, hogy a duzzanat megjelenésekor orvoshoz forduljon a páciens, ugyanis nem biztos, hogy nem áll valamilyen komolyabb betegség a háttérben.

Az emlőduzzanat jellege és hajlamosítása más betegségekre:

Mint ahogy a legtöbb duzzanat esetében, így itt is lehet az elváltozás jó-vagy rosszindulatú.
Az ilyen betegségben szenvedő férfiak esetében előfordulhatnak különböző eredetű daganatok is, melyek fokozzák a női hormonok termelődését. A női hormonok túlsúlyát okozhatják más szerveket érintő betegségek is, pl.: vesebetegség, de kiválthatják gyógyszerek is.
Ha a következő tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz:

  • Az emlő fájdalmas és váladékozik.
  • Egyenetlen a felszíne és nem mozdítható el a bőr.
  • Ha gyorsan nő és nagyobb, mint 4 cm.
  • Megnagyobbodnak a hónaljban található nyirokcsomók.

Diagnosztizálása

Tapintásos vizsgálat után a pontos diagnózis felállításához laborvizsgálatokra és képalkotó vizsgálatokra is szükség van, pl.: ultrahang.
Kezelése
Attól függően, hogy mi a kiváltó ok, többféle kezelés is létezik, lehet: gyógyszeres vagy műtéti.
Ne álljon útjába a szégyenérzet az emlőnövekedés miatt, forduljon mihamarabb orvoshoz! Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ultrahangvizsgálatra!

Ultrahang Blog