Az Epehólyag-gyulladás kialakulása és kezelése

Az epehólyag a hasüregben helyezkedik el, melynek feladata, hogy a máj által termelt epét elraktározza. Az epének kiemelt szerepe van a zsírok megemésztésében is. Gyulladása általában epekövesség miatt alakul ki. Amennyiben az első 48 órában sikerül észlelni az epehólyag gyulladását, úgy lehetőség van az epehólyag műtéti eltávolítására, ha azonban később kerül orvoshoz, akkor gyógyszeres kezelés vagy halasztott műtét lesz a megoldás. A betegség kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával növekszik és nőknél gyakoribb.

Tünetei:

  • Görcsös felhasi fájdalom
  • Erős fájdalom a jobb bordaív alatt
  • Erős fájdalom a jobb lapockában
  • Sárgaság
  • Hányinger, hányás
  • Láz

Kialakulásának oka

Az esetek többségében a betegség mögött az epehólyag kiürülésének zavara és az ebből következő epepangás áll. A kiürülési zavart többnyire epekő okozza, mely részlegesen vagy teljesen is elzárhatja az epehólyag kijáratát. Ritkábban fordul elő kő nélkül, olyankor valamilyen súlyos betegség miatt alakul ki, pl.: daganat miatt.

Diagnosztizálása

A pontos diagnózis felállításához szükség van laboratóriumi vizsgálatokra, mellyel a gyulladás mértékét tudják megállapítani, valamint ultrahangvizsgálatra, amivel láthatóvá válnak az epehólyagban található kövek és falának gyulladása is.

Kezelése

Kezelése többféle lehet, az első tünetek jelentkezésétől számított 48 órában lehetőség van a gyulladt epehólyag eltávolítására. Ezt a műtétet az esetek többségében laparoszkóppal végzik. Amennyiben 48 órán túl kerül a páciens orvoshoz, abban az esetben az azonnali műtét nem javasolt, mert túl sérülékenyek a szövetek, így először meg kell szüntetni a gyulladást. Javasolt az ágynyugalom a fűszer-és zsírmentes étkezés, valamint antibiotikum és görcsoldó szerek alkalmazása.

Amennyiben a fenti tüneteket észleli, ne késlekedjen, és azonnal forduljon orvoshoz!
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot hasi ultrahangra!

Ultrahang Blog