A lépinfarktus tünetei és kezelése

A lép egy olyan hosszúkás szerv, mely a gyomor, a bal vese és a rekeszizom között a bal bordaív alatt helyezkedik el. A szervet egy kötőszövetes tok veszi körül, mely simaizomban gazdag.
Akkor beszélünk lépinfarktusról, amikor a lépszövet elhal, ennek oka általában az artériás elzáródás, ami keringési rendellenességhez vezet. Attól függően, hogy milyen az elzáródás formája és helyzete, megkülönböztetünk vérszegény és vérzéses (leggyakrabban a lép vénás trombózisából származik) lépinfarktust. A lépinfarktus gyakran tünet nélkül jelentkezik, ezért rendkívül veszélyes és súlyos következményekkel is járhat.

Tünetei

  • Heveny bal oldali hasfájás
  • Súlyos hasi fájdalom, mely a vállba is terjedhet
  • Hányinger, hányás
  • Láz

Kialakulásának oka

A betegség leggyakoribb kiváltó okai közé tartozik az érrendszeri összehúzódás vagy elzáródás, mely csökkenti a véráramlást. A keringési rendellenesség okai lehetnek, pl.: vérszegénység, trombembolia, korábbi enokarditisz (szív belső bőrének gyulladása), tumorsejtek.
Lépinfarktust okozhatnak még fertőzések és vérmérgezés is, valamint a sarlósejtek vérszegénységben élők fokozott veszélynek vannak kitéve.

Diagnosztizálása

Akut esetben általában alapos fizikai vizsgálattal kezdenek a diagnózis felállításakor. Ahhoz, hogy pontos diagnózist tudjanak felállítani az orvosok, ultrahangvizsgálatot végeznek, hogy átfogó információkat kaphassanak az esetleges elváltozásokról.

Kezelése

Kezelése a betegség súlyosságától függ, enyhe esetben a tüneteket kezelik fájdalomcsillapítókkal. Súlyosabb esetben antikoaguláns (véralvadás gátló) szerekkel kezelik. Ha a kezelés nem segít vagy nem alkalmazható, akkor a lép eltávolítása a következő lépés.

Amennyiben olyan tüneteket tapasztal, melyek lépinfarktusra utalhatnak, azonnal forduljon orvoshoz!
Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot hasi ultrahangvizsgálatra!

Ultrahang Blog