Mit jelent pontosan a prosztatamegnagyobbodás?

A kor előrehaladtával a prosztata (dülmirigy) mérete megváltozik, fokozatosan növekszik, így nyomást gyakorolhat a húgycsőre, aminek következtében a vizeletsugár vékonyabb lesz és csökken a vizeletáramlásának ereje.

A születéskor borsószem nagyságú mirigy 25 éves korra fejlődik ki teljesen, ekkor kb. egy gesztenye méretéhez hasonlít leginkább. Az, hogy a kor előrehaladtával miért növekszik tovább – ha egyébként nincs rosszindulatú elváltozása – ismeretlen. Kutatói feltételezések szerint az lehet az oka, hogy a dülmirigy érzékenyebbé válik, pl.: a tesztoszteronnal szemben.

40 éves kor alatt a prosztata megnagyobbodása ritkán okoz panaszokat, de 60 év felett már a férfiak felénél jelentkeznek a tünetek.

Leggyakoribb tünetei:

A tünetek nem csak a jóindulatú prosztatamegnagyobbodást jelezhetik, hanem akár daganat kialakulását is, ezért mindenképp orvoshoz kell fordulni miattuk!

  • Gyakori vizelési inger
  • Éjszakai vizelési inger
  • Nehezen indítható vizelés
  • Vékonyabb vagy szaggatott vizeletsugár
  • Vizelet csöpögés

A diagnózis felállítása

A prosztata vizsgálata során a végbél felől, ujjal kitapintható a dülmirigy nagysága, keménysége és az, hogy jelentkezik-e fájdalom. Gyakran nem elegendő csupán az ujjal történő vizsgálat ahhoz, hogy pontos diagnózist lehessen felállítani, ilyenkor szükség van ultrahangos és laboratóriumi (vér, vizelet) vizsgálatra is.

Kezelése

A panaszok megjelenése esetén urológus dönti el, hogy milyen jellegű kezelésre van szüksége a páciensnek. Enyhe panaszok esetén növényi kivonatok alkalmazása is segíthet visszaszorítani a betegséget, komolyabb tüneteknél már gyógyszeres kezelésre lehet szükség, súlyos esetben pedig műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

Nagyon fontos, hogy ha a tüneteket tapasztalja, idejében orvoshoz forduljon! A prosztataultrahang menetéről ide kattintva tudhat meg többet!

GYIK