Hogyan zajlik a prosztatavizsgálat?

A prosztata vizsgálatától sok férfi kellemetlenül érzi magát, pedig nagyon fontos, hogy rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra. Maga a vizsgálat nem jár fájdalommal, inkább csak kellemetlen, de nagyon hasznos információkat szolgáltat orvosok számára.

A prosztatavizsgálat menete

Első lépésként az orvos részletesen ki fogja kérdezni húgyúti és ivarrendszeri panaszairól, valamint esetleges korábbi betegségeiről. Ez azért is nagyon fontos, mert segíti a pontos diagnózis felállítását és a megfelelő kezelés kiválasztását.

Ezt követi a fizikális vizsgálat, mely két részből áll:

Az alhas tapintással történő vizsgálata, azért, hogy az orvos információkhoz jusson a húgyhólyag teltségéről.

A prosztata vizsgálata a végbélen keresztül történik, melynek a következő a menete: A beteg álló helyzetben előrehajol vagy féloldalasan fekszik és felhúzza a lábait. Ezek a pozíciók megkönnyítik az orvos számára a végbélen keresztül a prosztata kitapintását. Tapintás alapján az orvos meg tudja állapítani a prosztata méretét.

A diagnózis felállításához a rektális vizsgálat kevés, ezért további vizsgálatokra van szükség.

Egyéb vizsgálatok

Vérvétel

Az eredmény információkat szolgáltat a beteg állapotával kapcsolatban, valamint információkat nyújt a vese működéséről is. A vérvizsgálat során megnéznek egy úgynevezett PSA (prosztata specifikus antigén) értéket is, mely segít a pontosabb diagnózis felállításában.

Vizelet

Általánosan a vizeletmintát tesztcsíkkal vagy laboratóriumi elemzéssel vizsgálják meg.

Ezenkívül egy eszközzel még megnézik a vizeletáramlását is, melynek segítségével meg tudják határozni a vizelet átlagos és maximális áramlási sebességét, erről egy görbe készül, mely hasznos információkat nyújt a vizsgáló orvos számára. A vizsgálat nem jár fájdalommal.

Intravénás urographia

Az intravénás urographia során a páciens kap egy kontrasztanyagot tartalmazó injekciót, hogy általa a húgyutak jól kirajzolódjanak majd a hasi és kismedencei röntgenfelvételeken, melyeket meghatározott időpontokban készítenek.

Endoszkópos vizsgálat

A húgycsövön keresztül felvezetnek a húgyhólyagba egy vékony és hosszú eszközt, aminek a végén egy apró kamera van. A kamera képe megjelenik a monitoron így az orvos jól látja a húgyutak állapotát.

Ultrahang

Az ultrahangos prosztatavizsgálat a végbélen keresztül történik és általa jól láthatóvá válik a prosztata mérete és szerkezete. Egy normál hasi ultrahangnál a húgyhólyag és a prosztata csak kisebb mértékben figyelhető meg.

40 éves kor felett legalább kétévente érdemes szűrővizsgálatra jelentkezni! A prosztata ultrahangos vizsgálatáról ide kattintva tud bővebben tájékozódni!

GYIK