Diéta pajzsmirigybetegségek esetén

A gyógyszeres terápia mellett, sokat tehet állapota javulásáért, ha étrendjén változtatásokat végez és odafigyel a rendszeres testmozgásra is.

Így állítsa össze pajzsmirigybarát étrendjét

Alakítsa ki a napi étrendet, hogy mindig tudja, mit kell ennie, így elkerülhetőek a melléevések és a túlzott édességbevitel is. Inkább többször keveset egyen, hogy a vércukorszint egyensúlyban legyen.

Csökkentse a mesterséges ízfokozók és édesítőszerek használatát és próbáljon meg kevesebb ételízesítőt használni főzés közben.

A tej fogyasztása kerülendő, helyette próbáljon ki növényi tejeket, de itt is figyeljen a cukortartalomra, válasszon inkább cukormentes verziót. Tejtermékek közül a joghurt és a kefir jó választás érdemes beépíteni az étrendjébe.

Húsok mellé válasszon könnyed köretet, mint például párolt vagy grillezett zöldségeket. Azonban csökkentse a burgonya bevitelét és kerülje a fehérjék és szénhidrátok egyidejű fogyasztását.

Gyümölcsöket önállóan egyen mondjuk tízórainak, vagy étkezések végén lezárásnak.

Kiemelten fontos, hogy figyeljen a vitaminok és ásványi anyagok bevitelére. Jótékony hatása van a szelénnek az omega-3-nak és a D-vitaminnak is. Pajzsmirigy-alulműködés esetén pedig a jód is kedvezően hat a szervezetre, ennek mennyiségét egyeztesse kezelőorvosával.

Figyeljen oda étkezéseire, hogy ezzel is segítse a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

A pajzsmirigy betegségeiről és azok vizsgálatáról ide kattintva tudhat meg többet!

Egyéb vizsgálatok blogja