Miért fontos a kollagén?

A kollagén közvetlen hatással van kötőszöveteink egészségére, ám az életkorral csökken a természetes kollagén termelés.Hogyan mutatkozik mindez a bőrön és mit tehetünk a regeneráció érdekében?

A kollagén vízben oldódó fehérje: az emberi test fehérjeállományának nagyjából 30 százalékát ez az anyag alkotja. A kötőszövetek alkotóelemeként a bőr, a csontok, az izmok, inak és szalagok egészségében játszik jelentős szerepet.

A kollagén szerepe a bőr egészségében

A bőr ellenálló képességéért, feszességért, valamint a test mozgásaihoz való alkalmazkodási képességéért a középső bőrréteg, az irha vagy dermisz felel. Az irha rostrendszerének strapabírását pedig két fehérjéje, a nagy szakítószilárdságú, rugalmas a nedvesség felszívásában kulcsszereplő kollagén, valamint a szintén a ruganyosságot biztosító elasztin teszi lehetővé.

A kollagén tehát közvetlen hatással van a bőr egészségére, frissességére, rugalmasságára. Fiatal korban a kötőszöveti és egyéb sejtek folyamatosan biztosítják a test kollagén utánpótlását, ám az életkor előrehaladtával csökken a természetes kollagén szintézis: a kollagén-molekulák az idő múlásával oxidálódnak, megszilárdulnak és egyre kevésbé képesek a tökéletes nedvszívásra. Ennek következményeképp fedezzük fel 30-40 éves korunk között az első szarkalábakat, majd folyamatosan fakul, vékonyodik, szárad, ereszkedik a bőr, a ráncok pedig egyre láthatóbbá válnak – nőknél ráadásul a menopauza után drámai visszaesés mutatkozik a kollagén termelésben. Leglátványosabban az arc és a kézhát bőre tükrözi az ember életkorát: amihez hozzájárulhat, hogy főként ez a két terület van kitéve a napfény káros hatásainak is.

A bőr karbantartása és regenerációja

A kutatások szerint az ultraibolya sugárzáson túl a dohányzás és a túlzott cukorfogyasztás is károsíthatja a kollagén rendszert, így bőrünk (akárcsak izmaink, ízületeink és ínszalagjaink) megóvása érdekében érdemes az előbbivel felhagyni, az utóbbira pedig különös figyelmet fordítani, amikor étkezési döntéseket hozunk.

A kollagén, mint minden fehérje, aminosavakból áll. Kilenc olyan aminosav van, amely esszenciális, azaz a szervezet nem vagy nem a megfelelő mennyiségben képes előállítani, így pótlásukat a táplálkozás biztosítja. A kollagén termelést egyéb tápanyagok is támogathatják, így a prolin (nem esszenciális aminosav, amely a tojásfehérjében, húsban, sajtban, szójában található), az antocianin (amelyben a piros, bogyós gyümölcsök gazdagok), a réz (ez főleg tengeri herkentyűkből, magvakból, vörös húsból nyerhető), valamint az A- és C-vitamin.

A bőrgyógyászat az elmúlt évtizedekben kiemelt figyelmet fordított a kollagénnel kapcsolatos fejlesztésekre, és ma már léteznek olyan kezelési eljárások, amelyek a szervezet regenerációs folyamatainak helyreállítását célozzák. A bőr biztonságos, kíméletes, kollagén stimuláción alapuló esztétikai kezelése e természetes regenerációs folyamatokat támogatja: nem a feltöltésen, hanem a sejtek revitalizációján, valamint a sejt közötti állomány megtisztításán alapul.

A kollagén beépülését a bőrbe segíti a VIVACE kezelés, melyről ide kattintva olvashat bővebben!

Forrás: hazipatika.com

Vivace Blog