Hiperhidrózis kezelése

A verejtékmirigyek túlzott aktivitását jelenti, mely nagy mennyiségű izzadságot eredményez, ezt a jelenséget nevezik kóros izzadásnak más néven hiperhidrózisnak, mely a világ népességének 5%-át érinti.
Az izzadás és verejtékezés nagy jelentőséggel bír testhőmérsékletünk szabályozásában.

Az izzadást normál működés során a következők válthatják ki: testmozgás, stressz, fűszeres vagy csípős ételek, meleg, fertőző betegségek. Azonban ha valaki hiperhidrózisban szenved, akkor nincs szüksége kiváltó okra a szervezetének a verejtékezéshez.

Az egyik legelfogadottabb nézet szerint a betegség a szimpatikus idegrendszer hiperaktivitásának következménye, melynek hatására folyamatosan verítéket termelnek az izzadságmirigyek. Ennek mennyisége meghaladja azt a mértéket, mely a test számára a hőmérséklet szabályozásához és fenntartásához szükséges.

A hiperhidrózis típusai:

Elsődleges hiperhidrózis: Az esetek többségében örökletes és a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitásához köthető. Ezáltal akkor is termelődik verejték, amikor nem indokolja semmi. Általában már gyermekkorban megjelenik a test egy jól körülhatárolható részén, pl.: talp, tenyér, de ritkán az arcon vagy az egész testen is.

Másodlagos hiperhidrózis: Kiváltó oka egy betegség vagy gyógyszer mellékhatása, mely általában az egész testet érinti.

A hiperhidrózis nem életveszélyes állapot, azonban nagy hatással lehet a mindennapi életre. A betegség lelki problémákhoz és depresszióhoz is vezethet.

Vivace Blog