Mi a TORCH-vizsgálat?

A TORCH betűszó, a toxoplazma, rubeola, citomegalovírus, herpesz és egyéb (others) szavak kezdőbetűiből áll. Az egyéb a magzatra kockázatot jelentő fertőzések alatt a varicella zoster vírus (VZV), a Parvovírus B19 és a további hasonló fertőzéseket értjük.

A toxoplazmózist egy parazita okozza, amely a terhesség alatt a méhlepényen keresztül jut a magzatból az anyába. Ha a megfertőződés a várandósság közben jön létre vetélés vagy súlyos születési rendellenességek kialakulását okozza.
A fertőzés forrása nem kellően átsütött hús, nyers kecsketej, és a macska ürüléke illetve ezzel szennyezett zöldség, gyümölcs lehet. A teherbeesés előtt végzett vizsgálat alapján megtudjuk, hogy a jövőbeli kismama fogékony-e a fertőzésre, vagy már régebben átesett rajta. Amennyiben fogékony, a várandósság alatt a legszigorúbban kell ügyelnie a kézmosásra és az ételek elkészítésére.

A várandósság első 4 hónapjában zajló rubeola- (rózsahimlő-) fertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességeket okoz az újszülöttben. A teherbeesés előtt érdemes tisztázni, hogy átestünk-e már ezen a fertőzésen, és amennyiben nem, úgy a védőoltás beadása ajánlatos. Fogékony terheseknek kerülniük kell a gyermekközösségeket, ahol a megfertőződés kockázata magas. Gyermekkori kötelező védőoltás 1989 óta létezik Magyarországon.

Az anya citomegalovírus-fertőzése a várandósság alatt vagy a szoptatás időszakában terjedhet a magzatra illetve a csecsemőre. A magzati fertőzés súlyos, halmozott fejlődési rendellenességek kialakulásához vezet. A herpeszvírus 1-es típusát (ajakherpesz) az emberek többsége hordozza, de a herpesz vírus 2-es típusa (nemi szervi herpesz) csak 20-30%-ban fordul elő. Gyermekvállalás előtt ajánlatos tisztázni, hogy egyik, másik vagy mindkét vírust hordozzuk-e. (Tünetmentes hordozók is lehetünk!)

A várandósság alatt bekövetkező megfertőződés ugyanis vetélést, súlyos halmozott fejlődési rendellenességek kialakulását eredményezheti. A fogékony nőknek különösen kell tehát ügyelniük arra, hogy nehogy éppen a várandósság alatt fertőződjenek meg! Mivel a fertőzés forrása a szexuális partner, az ő vizsgálata is feltétlenül javasolt.
A varicella zoster főleg gyermekkorban szerzett fertőző betegség, mely ellen már létezik védőoltás, de nem kötelező. A fogamzó képes nők már csak 5-7%-ban fogékonyak a VZV-fertőzésre ezért nem gyakori, 5-7 eset jut 10.000 terhességre. A fertőzés okozta magzati károsodás súlyossága függ a terhesség korától. A várandósság első 20 hetében zajló varicella-fertőzés okozta magzati károsodás igen ritka (1-2%), de többnyire igen súlyos tünetekkel jár.

A terhesség utolsó napjaiban szerzett anyai varicella-fertőzés súlyos, kiterjedt fertőzést okozhat az újszülöttön, mivel ilyenkor már nincs idő a születés előtt a védő hatású anyai ellenanyagok átjutására a méhlepényen keresztül a magzatba.

Parvovírus B19 (erythema infectiosum) cseppfertőzéssel és vérkészítmények útján terjed, de a szülő nők 50%-a védett ellene. A betegség az esetek egyharmadában tünetmentes, máskor kiütéseket okoz. A magzatra veszélyt a második és harmadik trimeszterben szerzett fertőzés jelent. Ilyenkor a magzati fertőződésre 33%-ban van esély, ez magzati ödémát, vérszegénységet és 9-13%-ban magzati halált okozhat.

GYIK