A magzat és a kismama egészségét befolyásoló káros dolgok:

A dohányzás
Ha a terhesség alatt dohányzunk, a belélegzett nikotin bejut a méhlepénybe és befolyásolja a baba életműködéseit. Csökkenti a magzat felé áramló vér mennyiségét, az anyai vér megnövekedett szénmonoxid-tartalma pedig vér oxigén tartalmára hat ki negatívan. Ezek következtében a dohányzó anyák magzatai rendszerint idő előtt születnek, születési súlyuk alacsonyabb.

Az alkoholfogyasztás
A legkisebb alkoholmennyiség is kihat a magzatra, ezért egyáltalán ne igyunk alkoholt a terhesség alatt és amíg a teherbeeséssel próbálkozunk. Ez különösen az első harmadban lényeges, amikor kifejlődnek a magzat fő szervei. Még a minimális alkoholfogyasztás is összefüggésbe hozható a vetéléssel, a vajúdás alatt felmerülő szövődményekkel és az alacsony születési súllyal. A súlyos alkoholizmus pedig születési rendellenességeket okoz, beleértve a szívfejlődési rendellenességeket, a szellemi visszamaradottságot, sőt a halált is.

A kábítószerek
A drogok bármely fajtája életveszélyes az anyára és a magzatra egyaránt. A kokainnal élő anyák esetében nagymértékben megnő a koraszülés és a méhlepény leválás kockázata, ahogy a szélütés (stroke), szívroham és magas vérnyomás-betegség is gyakrabban alakul ki. Az újszülött pedig születési rendellenességektől, idegrendszeri problémáktól, epilepsziás rohamoktól szenvedhet és élete nem ritkán bölcsőhalállal végződik.
Heroin függő anya esetében a baba is drogfüggőként születik és már újszülött korában elvonókúrán kell átesnie.

Gyógyszerek
Ne vegyünk be gyógyszereket, amíg nem kértük ki orvosunk tanácsát. Ez az első tizenkét hét alatt különösen fontos, mert ekkor alakulnak ki a magzat főbb szervei.

Veszélyes és kerülendő ételek

A lehetséges bakteriális fertőzések miatt fokozottan ügyeljünk a konyha tisztaságára.
A tojást és a húst a szokásosnál hosszabb ideig főzzük, a zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Főzés előtt és után mossunk kezet és fertőtlenítsük a munkapultot, használat után az edényeket forró vízben mossuk el.
A felengedett ételt ne fagyasszuk le újra.