Mi az a fáradásos csonttörés?

A csontállományban mikrosérülések keletkeznek a csontokat ért folyamatos és ismétlődő terhelés miatt, ami a csontok részleges vagy teljes töréséhez vezethet. A versenyszerű sportolók körében nem ritka a fáradásos törés, mivel csontjaik folyamatos és ismétlődő terhelésnek vannak kitéve.

Tünetei

  • Terhelésre jelentkező fájdalom
  • Nyomásérzékenység
  • Esetenként duzzanat

Kialakulásának okai

A fáradásos csonttörés nem egy sérülés miatt következik be, hanem a terhelés miatt alakul ki. Hanem mert a folyamatos ismétlődő mozgás és igénybevétel miatt az izmok egy része nem képes megvédeni a csontokat az ütközésektől, valamint az izomcsoportok olyan mértékben húzódnak össze, hogy rongálják azokat a csontokat, melyeken megtapadnak.

Diagnosztizálása

Diagnosztizálása meglehetősen nehéz, mivel tünetei nem utalnak egyértelműen a csont fáradásos törésére, ezért a pontos diagnózis felállításához szükség van képalkotó vizsgálatokra, mint pl.: röntgen, ultrahang, CT… stb.

Kezelése

Kezelését illetően többnyire elegendő a pihentetés, rögzítés és gyulladáscsökkentők alkalmazása. Valamint szükség lehet gyógytornára és az eddig alkalmazott edzésterv megváltoztatására is, hogy a terhelés jobban eloszoljon. Amennyiben teljes törés vagy a törtvégek elmozdulása merül fel, akkor sebészeti beavatkozásra lesz szükség.
Ha ismétlődő fájdalomra lesz figyelmes sportolás közben, akkor mindenképp forduljon orvoshoz és előzze meg a teljes csonttörést!

Vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérjen időpontot ultrahangos vizsgálatra!

Ultrahang Blog